Terapihunden "Sparven"
"Ung hund med mycket trevligt socialt paket. Modig trots sin unga ålder"


Sparven är en mjuk och social hund som älskar människor, och passar perfekt som terapi och besöks-hund. Dessa hundar måste vara mycket stabila och klara av att hanteras på olika sätt och kunna vistas på ett bra sätt med personer som beter sig "konstigt" och vara lugna oavsett miljö. Vi har gått kurs och gjort testet för  Arctos hundskola  på Kalix BHK. 

Syftet med lämplighetstesten är att få fram lämplig terapihund, d.v.s testa om hunden har de egenskaper som krävs för att kunna fungera i verksamheter med personer som är i behov av särskilt stöd. I samband med att hunden testas, prövas även förarens lämplighet genom observationer och samtal. Lägsta ålder för hund att testas är 12 månader. Testet genomförs inomhus och leds av två bedömare, vi hade  en testledare och två beskrivare. För att en hund ska bli godkänd terapihund krävs att hunden har mint 3 i samtliga moment.

Kontakt.
Ekipaget kommer in och testledaren tilltalar hunden, alt. lockar på hunden. Intresse av att ta kontakt med testledaren eller övriga observeras. Där tog Sparven mjuk kontakt med alla i rummet och lade sig på rygg för testledaren. Hon fick högsta betyg 4.

Hantering
I samband med kontakten hanterar testledaren hunden över huvud, rygg och sidor. Förmågan att tillåta hantering på rygg och huvud.
Sparven svarar positivt och får en 4.

Passage
Ekipaget passerar en grupp personer två gånger med huvudet närmast gruppen, 4

Oförberedd hantering
Förmågan att tillåta oförberedd hantering
Vid andra passagen böjer sig testledaren över hunden oförberett och hanterar den över huvud och rygg.
Sparven passerar utan tvekan och tar glatt kontakt med testledaren som kastar sig över henne, 4

Ljudpåverkan: dörr
Föraren sitter ner med hunden vid sig då testledaren knackar på dörren och kommer in och sätter sig. Förmågan att hantera ljud och sättet att avreagera bedöms.
Sparven är uppmärksam, går fram direkt med ett kort glatt skall. 4

Ljudpåverkan: föremål
Testledaren släpper ner en stor bok bakom hunden.
Sparven vänder sig uppmärksamt om och går fram direkt. 4

Passivitet
Föraren sitter tyst med hunden vid sig i 2 min
Förmåga att kunna slappna av vid passivitet bedöms.
Här rör sig Sparven och söker intensiv kontakt med de tysta deltagarna. Sätter sig nära en och vill bli klappad. 3

Hot
Hunden är kopplad vid hundföraren då testledaren kommer in. Testledaren rör sig på ett avvikande sätt mot hunden. Hon var klädd i en stor, prasslande regnponcho och hade en käpp som hon stötte i golvet då hon haltade fram. Ganska skrämmande.
Sparven står först tyst och tittar, kort skall, går sen fram och lägger sig på rygg framför fötterna på den hotfulla figuren. Allmänt skratt åt den oväntade och modiga reaktionen 3

Lek
Testledaren startar lek med hunden. Intresse av att leka/samarbeta bedöms.
Sparven svarar aktivt intensivt och får en 4

Förare
Förare bedöms utifrån samtal/frågor kring motiv och erfarenhet. Föraren GK. 

Bedömare och testledare tyckte att Sparven var en mycket trevlig och social tjej, ett kanonpaket som de tyckte att jag skulle jobba vidare med inom alla grenar.
Hon är modig för sin ålder och aktiviteten är positiv då hon ska fungera i stora grupper som terapihund.